Dierendag 2019 op kinderboerderij ’t Beestenboetje

LEADFOTO Dierendag 2019 700x282 

Op zondag 6 oktober 2019 werd op kinderboerderij ’t Beestenboetje in Heiloo dierendag gevierd. Zo’n honderdvijftig bezoekers, kinderen met hun (groot)ouders, genoten tussen 10.00 en 14.00 uur met volle teugen van alles wat er te zien en te doen was. Aan de kant van de speeltuin, tegenover de ingang van de kinderboerderij, was een prachtig blauwgeel springkussen opgeblazen. Op hun sokken stuiterden de kinderen, van jong tot oud, de hele dag in het rond.


Tegenover het kussen, onder een bladerrijke boom, stonden boomstammetjes opgesteld rond een ijzeren bekken met gloeiende kooltjes. Als je er met een lange stok mais boven hield ontpopte deze zich tot heerlijke popcorn. Aan het eind van de middag, toen het licht begon te druppelen, hield zich hier een gezelschap op dat de gloed van de kooltjes en het afdak van de bladeren benutte om sterke verhalen te vertellen. Naast het springkussen, onder een afdak, konden de kinderen hun gezicht laten schminken. Vooral de kat was erg populair, daar liepen er heel wat van rond. Bij dezelfde dame kon je ook je nagels laten lakken, vele kinderen maakten hier gebruik van.

De kleine huiifkar 340x255 Inges ijsstalletje 340x255

Rondom het terrein van de kinderboerderij reed een kleine huifkar, steeds vol kinderen, voortgetrokken door moederezel Rosa (15). Haar dochter ezel Kim (5) liep voor haar uit, begeleid door Silvia, al zeven jaar vrijwilligster. Een paar jaar geleden ging Kim er opeens vandoor, Silvia hield gelukkig het touw goed vast, maar kon niet voorkomen dat Kim haar een trap gaf. Silvia: “Ik ben nog steeds heel voorzichtig, zorg dat ik naast haar loop, niet achter haar. Het is verder een heel lief beest hoor. Mijn lievelingsdier hier is de bruine geit Kaatje, die loopt als een hondje achter je aan. Ik zit ook nog op paardrijden, ik ben gek op dieren.”

Bij het binnenlopen van de kinderboerderij werd iedereen door Inge, ook al zeven jaar vrijwilligster, getrakteerd op een ijsje. Je kon kiezen tussen aardbei en vanille. Achter haar kon je grote langharige varkens zien lopen, die je heel goed kan aaien. Het zijn Kune-kune-varkens, helemaal uit Nieuw-Zeeland, die hier al zo’n acht jaar rondlopen. Om twaalf uur kregen deze gemoedelijke dieren een heerlijke taart te eten, bestaande uit groente en fruit die sommige kinderen hadden meegenomen. Ze doken eropaf, binnen no time was de taart naar binnen gewerkt. Daarna konden ze weer lekker geknuffeld en geaaid worden.

Varkens 700x282

Tegenover Inges ijsstalletje had de Kringloopwinkel Heiloo zich opgesteld. Zij verkochten allerlei spulletjes die te maken hadden met dieren, voornamelijk knuffels. De gehele opbrengst kwam ten goede aan ’t Beestenboetje, een mooi gebaar. Over knuffels gesproken: om 13.00 uur meldde zich een heuse dokter die knuffels onderzocht die zich niet zo lekker voelden. Veel kinderen meldden zich met hun liefste bezit bij de dokter, die een witte jas droeg en een stethoscoop bij zich had.

Naast de stand van Kringloopwinkel Heiloo hielden de mannen van de Hobbyfarm zich op, Hans en Joep. Zij begeleidden het figuurzagen. Hans: “Figuurzagen is een kwestie van samenwerking tussen ogen en handen. De heel kleine kinderen hebben hier nog moeite mee, die sturen we bij. Na het zagen van de dierenfiguren sturen we de kinderen naar de dames van de Hobbyfarm, Sieta en Laura. Die helpen bij het schilderen.” Deze dames zaten onder het afdak waar ook geschminkt werd. Laura: “De kinderen konden bij het zagen kiezen tussen een eend, een kip of een olifant. Hier zoeken we daar mooie kleuren bij.” Sieta: “Schilderen is mijn hobby, en ik vind het leuk om met kinderen om te gaan. Hier komt dat allemaal samen, dus ik ben hier elk jaar om dierendag te vieren.”

De poppenkast 700x282

In het educatief centrum verzorgden groep 5-basisschoolleraar Tiele en zijn zus Marieke elk half uur een heuse poppenkastvoorstelling. Verborgen achter wat strobalen lieten zij Fabeltjeskrantberoemdheid juffrouw Ooievaar, samen met mijnheer de Raaf en een ezeltje luidruchtig ruziemaken met een aangeklede aap, die volgens hun niet bij de dieren hoorde, juist omdat hij kleren droeg. Tiele: “Het is puur improvisatie wat we doen, het verhaal ontstaat vanzelf.” Zus Marieke: “We doen dit al ons hele leven.” De kinderen genoten volop, en vele (groot)ouders voelden zich ook weer even klein.

Naast dit grote aanbod aan vermaak konden de kinderen nog verschillende spelletjes doen, zoals mens-erger-je-niet, eendje vissen, vier-op-een-rij en ringwerpen om een (nep)hertengewei. Naast de varkens waren natuurlijk ook de konijnen zeer aaibaar, en de andere dieren waren gewoon heel mooi om te zien en om dichtbij te zijn: de pauwen, de kalkoenen, de eenden, de kippen en de geiten. Alleen de hertjes hadden zich helemaal achter in hun weide teruggetrokken, voor deze gevoelige en toch eigenlijk wilde dieren was de massale toeloop aan mensen iets teveel van het goede.
Al met al was deze viering van dierendag 2019 op kinderboerderij ’t Beestenboetje zeer goed geslaagd. Volgend jaar zeker weer!

Bron:
Tekst en foto's aangeleverd door Edwin Schut

Verhalen uit het Beestenboetje

LEADFOTO Verhalen 700x282

Wanneer alle verzorgers naar huis zijn beleven de dieren van Het Beestenboetje de leukste en spannendste avonturen.

Klik op de hieronder staande titels om de avonturen te lezen.

Contactgegevens

Bezoekadres:

Kinderboerderij Beestenboetje
Ter Coulsterlaan 1A
1851 KA Heiloo
Tel. 06 - 47.58.59.48 

info@natuurinstituut.nl

 

Postadres:
Postbus 66
1850 AB Heiloo

Donateurs:

Bank nr NL63.ABNA.048.93.22.328

Ten name van Beestenboetje

o.v.v. uw naam en adres